Spatadertherapie

Spatadertherapie

De spatadertherapie is in principe voor iedereen die last heeft van spataderklachten en/of een slechte doorbloeding in de benen. Deze therapie wordt voornamelijk toegepast bij zwangere vrouwen en is in de eerste plaats ook ontwikkeld voor zwangere vrouwen, maar de laatste jaren worden er steeds meer mensen behandeld met spataderklachten die niet zwanger zijn. Zowel bij zwangere als niet-zwangere mensen zijn er goede resultaten geboekt.

Wat doet een spatader therapeut?

Het principe van de massage is het in goede conditie houden van de tijdelijk verwijde aderen. Dit bereikt de therapeut door de benen met een speciaal ontwikkelde massage techniek te masseren, waardoor het stagnerende zuurstofarme bloed verwijderd wordt. De massage duurt ongeveer 60 minuten, waarbij beide benen worden gemasseerd aan zowel de voor- als achterkant.

De spataderen worden niet volledig weggemasseerd, maar we zorgen er wel voor dat de (pijn)klachten en de eventuele cosmetische klachten aanzienlijk minder worden, waardoor u beter kunt blijven functioneren, daar waar uw benen belast worden. De druk van de massage wordt de eerste 3 á 4 behandelingen opgebouwd, omdat de benen eerst moeten wennen aan massage. Door de “verversing” van het bloed in de benen, worden niet alleen de aderen versterkt, maar worden ook de omliggende bindweefsels, huid en spieren voorzien van meer zuurstof en voedingsstoffen. De huid zal steviger worden en de spieren worden sterker en minder snel moe.

Wij streven ernaar dat tijdens deze therapie geen elastische kousen gedragen hoeven te worden.

Direct contact opnemen

wAAROM spataderTHERAPIE?

Het voordeel van de spatadertherapie is dat door de massage het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt beïnvloedt. De massage is pijnvrij en wordt als zeer aangenaam en ontspannen ervaren. Dankzij de leefregels en oefeningen, die wij cliënten meegeven, wordt men ervan bewust, dat men er zelf ook veel aan kan doen om de pijn te bestrijden en het ernstiger worden van de spatader locaties te voorkomen.

De behandeling tijdens zwangerschap

Het effect van de massage bij een zwangere vrouw: door de spatadertherapie toe te passen, zullen de aderen, spieren en huid vitaler worden, waardoor vermoeidheid, pijn en kramp tot het verleden behoort. Na enkele behandelingen stabiliseren de spataderlocaties en verminderen de klachten. Bij tijdige behandeling (rond de 20e week van de zwangerschap beginnen) zullen de spataderlocaties, die er tijdens de zwangerschap zijn bijgekomen, binnen 12 weken na de bevalling voor 60-80% verdwijnen.
De massage begint rond de 20e week van de zwangerschap of al eerder wanneer er pijn wordt geconstateerd. Bij zwangere vrouwen wordt één keer per week gemasseerd en de behandeling zal na de bevalling worden afgebouwd. Een enkele keer blijft een cliënt nog 1 x per maand komen voor een onderhoudsbehandeling. Dit gebeurt vaak wanneer de cliënt al veel klachten had voor zij zwanger werd. Na de bevalling wordt de kraamvrouw binnen 5 dagen thuis behandeld.

Al naar gelang de ontzwangeringsperiode (in verband met bijvoorbeeld borstvoeding), zal het overige deel van de spataderen langzaam verdwijnen. Veel factoren spelen een rol bij het wegtrekken van de spataderlocaties. Operatief ingrijpen en spuiten kunnen dankzij de spatadertherapie, overbodig zijn.

De behandeling mannen & niet-zwangere vrouwen

Bij niet-zwangere vrouwen en mannen wordt de therapie gestart met een aantal wekelijkse behandelingen. Al naar gelang de resultaten van de behandeling wordt de therapie in overleg met de cliënt afgebouwd naar een behandeling eens in de 4 weken.

dE WERKING

Het effect van de massage bij niet zwangere vrouwen en mannen: we komen toch steeds vaker tot de conclusie, dat we ook niet-zwangere mensen heel goed kunnen behandelen met deze massage. De pijnklachten zullen dankzij deze therapie verminderen of zelfs geheel verdwijnen. De bestaande spataderlocaties zullen niet meer verdwijnen, maar worden over het algemeen wel iets lichter van kleur. Ook zal door de massage de huid verstevigen, waardoor nieuwe locaties minder snel ontstaan. Het werkt dus ook preventief.

Contra-indicaties

Voordat wij gaan behandelen, nemen wij eerst uitgebreid een anamnese af en
doen wij inspectie van de benen. Hierbij vragen wij naar eventuele klachten, medicijngebruik, erfelijke belasting en algehele gezondheidstoestand. Wanneer er vragen zijn over het wel of niet behandelen van een patiënt, dan adviseren wij om eerst contact met de huisarts op te nemen.

Bij onderstaande klachten kunnen we behandelen na overleg met behandelend arts en/of verloskundige:

Complicaties in de zwangerschap, b.v. zwangerschapsintoxicatie;
Phlebitis (aderwandontsteking);
Ulcus cruris varicosum (zweer aan het onderbeen door een slechte doorbloeding).

Onderstaande klachten zijn voor ons reden om niet te behandelen, tenzij uw behandelend arts en/of verloskundige het goedkeurt:

(Recente) Trombose;
Koorts;
Hartklachten;
Verschijnselen van embolie, b.v. na een keizersnee.

Onze tevreden bezoekers

"Ik kon snel terecht. Vakkundig werd er naar mijn klacht gekeken, samen kwamen we tot een goede behandeling.
"
"Persoonlijk en ook professioneel ben ik geholpen. Door de juiste handelingen was ik snel van mijn klachten af.
"
"Al langere tijd liep ik met mijn klacht. Met goede tips and tricks en behandeling van de fysiotherapeut waren deze al heel snel een stuk minder!"

Onze specialist

Olga is onze spataderfysiotherapeut. Heeft u spataderfysiotherapie nodig? Olga helpt u graag! Bel ons om een afspraak te maken of mail ons gerust al uw vragen. U kunt ook gebruik maken van het contactformulier bovenaan de pagina.

“Al op jonge leeftijd merkte ik mijn interesse voor wat de wat meer alternatieve behandelmethoden.”

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al uw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten

Call Now ButtonBel ons op 036-3020046