Oedeemtherapie

Oedeem
therapie

De manuele lymfedrainage (of oedeemtherapie) is een massagevorm, die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter via de lymfebanen af te voeren. Onzichtbaar oedeem uit zich door een gevoel van stuwing of spanning van de huid, stijve gewrichten (bij artrose) of soms door een tintelingen. Zichtbaar oedeem is duidelijk waarneembaar, dan is er bijvoorbeeld sprake van een zichtbare dikke arm.

Oedeemtherapie

Lymfe-oedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of defect lymfesysteem. Dit kan ontstaan als gevolg van een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen, of door bestraling. Dit wordt secundair lymfe-oedeem genoemd. Het defect van het lymfesysteem kan ook aangeboren zijn, dan is er sprake van primair lymfe-oedeem.

De manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm die op het hele lichaam toepasbaar is en werkt op alle soorten van oedeem. Deze methode heeft als doel om de vochtdoorstroming in het hele lichaam te stimuleren en eventuele stagnaties op te heffen. Doordat de lymfebanen een zenuwverbinding hebben met het autonome zenuwstelsel en de massagevorm volgens methode Vodder op zowel de lymfeknopen als de lymfebanen wordt toegepast, in een bepaald ritme en met een bepaalde druk, heeft deze massage vorm ook een positief effect op het autonome zenuwstelsel. Daardoor heeft lymfedrainage volgens methode Vodder een positief effect op het hele lichaam, zoals het verhogen van de weerstand (immuniteit), werkt het stress verlagend en helpt het om het hormonale stelsel te optimaliseren. Door dit effect onderscheid lymfedrainage methode Vodder zich van andere lymfedrainage methodes.

Tijdens de behandeling wordt dus het hele lymfesysteem geactiveerd en het lichaamsdeel behandeld waar de oedeem zich bevindt, zodat het oedeem zo goed mogelijk opgenomen kan worden door het lymfesysteem. Na een operatie worden soms lymfeknopen verwijderd en lymfebanen doorgesneden. Met behulp van massagetechnieken worden andere lymfebanen gestimuleerd en geactiveerd om deze functie over te nemen. Waar nodig wordt met behulp van massage technieken het oedeem verplaatst naar andere intacte lymfeknopen, zodat het oedeem daar kan worden opgenomen in het lymfesysteem.

Direct contact opnemen

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Wat is lymfe-oedeem?

Lymfe-oedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfe-oedeem genoemd. Ook kan het effect aangeboren zijn: dan wordt het primair lymfe-oedeem genoemd.

Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam, voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweer functie. Het systeem bestaat uit lymfebanen die het vocht transporteren en lymfeknopen die een zuiverende werking hebben. Als het lymfevocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied weer terug in de bloedbaan. Met name in de oksels, liezen en in de hals zitten veel lymfeknopen.

Hoe kunt u lymfe-oedeem herkennen?

Lymfe-oedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid; het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn maar zal u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden.
Behandelmogelijkheden
– Zwachteltherapie: om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren zal er in de meeste gevallen gezwachteld worden. Als het overschot aan vocht weg is zal er meestal een therapeutische elastische kous (TEK) worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
– Manuele lymfedrainage: dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfevaten en knopen.
– Oefentherapie: Activatie van bepaalde spieren in samenhang met ademoefeningen vormt een pompwerking waardoor de lymfeopname bevorderd wordt door het ontstaan van drukverschillen. Daarnaast is oefentherapie van belang bij aanwezigheid van bewegingsbeperkingen en/of krachtsverlies.
– Lymfetaping: hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.
Behandelbare klachten
Zwellingen ofwel oedemen in arm of been
Verstuikingen
Bloeduitstortingen
Spierpijnen en spierletsels
Dystrofie
Slijtage/reuma gepaard gaande met vocht
Huidproblemen
Bloedcirculatiestoornissen
Ook krijgt u informatie over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

Onze tevreden bezoekers

"Ik kon snel terecht. Vakkundig werd er naar mijn klacht gekeken, samen kwamen we tot een goede behandeling.
"
"Persoonlijk en ook professioneel ben ik geholpen. Door de juiste handelingen was ik snel van mijn klachten af.
"
"Al langere tijd liep ik met mijn klacht. Met goede tips and tricks en behandeling van de fysiotherapeut waren deze al heel snel een stuk minder!"

Onze specialist

Sophie is onze Oedeemtherapeut. Heeft u oedeemtherapie nodig? Sophie helpt u graag! Bel ons om een afspraak te maken of mail ons gerust al uw vragen. U kunt ook gebruik maken van het contactformulier bovenaan de pagina.

“Het is voor mij een uitdaging om voor elke patiënt een passend behandeltraject op te stellen”

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al je vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten

Call Now ButtonBel ons op 036-3020046