Project Description

Cranio-Sacraal therapie is een behandelmethode bij terugkerende klachten, die niet te verhelpen zijn met reguliere fysiotherapie. Klachten kunnen bestaan uit hoofdpijn, migraine, R.S.I., duizeligheid, oorsuizingen, chronische pijn, burn-out, leer-, gedrags- of concentratieproblemen of klachten na een bevalling of whiplash.

Wat doet een Cranio-Sacraal therapeut?

Wat deze therapie onderscheidt is dat het uitgaat van de connectie tussen geest (het hoofd) en het lichaam (de klachten). We noemen dit het CranioSacraal ritme, welke een ervaren therapeut overal op het lichaam kan voelen. Dit komt, doordat al ons bindweefsel, het spinnenweb, direct of indirect verbonden is met de dura mater. Het ritme geeft de therapeut informatie over het functioneren van het CranioSacraal systeem.  Een verstoring binnen dit systeem (een vliegje in het spinnenweb) kan soms tot lichamelijk of emotionele klachten leiden. De verstoring wil je lichaam er liever uit hebben, maar dat lukt soms niet, door wat voor reden dan ook. Het lichaam gaat het vasthouden in de vorm van een zgn. energiecyste (het vliegje): een plek waar spanning zich heeft opgehoopt en op den duur tot klachten  kan leiden. En daar wil je van af: het begin van de zoektocht naar de balans tussen de “noodzaak tot vasthouden” en de “wens tot loslaten”. Op het moment dat de wens tot loslaten groter wordt dan het vasthouden, kan het lichaam klachten gaan vertonen en wil je de spanning uit je lichaam kwijt. Je lichaam kiest het moment, vaak getriggerd door een vergelijkbaar trauma of incident, waardoor het kan zijn ontstaan, of gewoon door groei in je persoonlijkheid en leven. En soms heb je letterlijk de energie niet meer over om deze spanningsplekken te handhaven. De CranioSacraal therapeut kan deze energiecystes opsporen en ontwarren.

Sleutelwoorden bij de CranioSacraal Therapie  zijn ruimte, tijd, begrip, respect en aandacht van de therapeut. Je krijgt de gelegenheid om te praten over datgene dat je waarneemt en ervaart. Je bepaalt  altijd zelf of je daarover wilt praten of niet. De therapeut heeft de rol van begeleider bij het onderzoeken van de betekenis van de spanningen in het lichaam en kan helpen met het op een andere manier leren kijken naar jezelf of de klacht.

De tijdsduur van de behandeling varieert van drie kwartier tot anderhalf uur. Om het lichaam de tijd te geven om te reageren op de behandeling zal de behandelfrequentie niet hoog zijn. Dit wordt in overleg met de patiënt bepaald.