Project Description

Babymassage is een heel belangrijk onderdeel van de verzorging en opvoeding van een baby. Een baby verlangt naar aandacht, geborgenheid, liefde en warmte. Na een verblijf van negen maanden in de veilige vertrouwde baarmoeder komt de baby ineens in die grote, koude, lichte wereld. Een hele overgang, waardoor die behoefte naar geborgenheid en veiligheid duidelijk aanwezig is.

Wat is babymassage?

Babymassage is een manier waarmee je als ouder door middel van aanraking met liefde en aandacht, je kind die warmte, liefde en geborgenheid, maar ook weerbaarheid kunt geven.

Voor de baby is de huid het belangrijkste mogelijkheid om contact te maken met anderen. Lichamelijke aanraking, met volle aandacht en met de juiste intentie, geeft het kind het gevoel van vertrouwen en veiligheid, terwijl je als ouder, door het kind te masseren, een versterking van de band met je kind kunt ervaren.

Het effect van de massage op couveusekindjes
Baby’s die de eerste tijd van hun leventje  hebben moeten doorbrengen in de couveuse, hebben het directe, nauwe contact met de ouder vaak moeten missen, terwijl dat juist voor deze baby’s heel belangrijk is.  Het zgn. kangeroeen  is dan een mooie manier om toch het lichamelijke contact te bieden dat het babytje vaak mist. Daarnaast zijn de ouders van couveusebaby’s vaak angstig, onrustig en bezorgd omtrent de gezondheid van hun kindje, hebben soms een schuldgevoel of een gevoel van tekort schieten  jegens het kindje. Dan is juist het lichamelijke contact, het aanraken met aandacht en liefde middels massage en het kangeroeen heel belangrijk.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat couveusebaby’s , die elke dag werden gemasseerd bijna 50% meer in lengte en gewicht toenamen, dan kinderen die niet werden gemasseerd. Ze waren actiever, alerter en maakten meer contact met de ouders. Ook waren deze kinderen minder vaak ziek en herstelden ze sneller als ze ziek waren. Ook bleken deze kinderen zich sneller en beter te ontwikkelen dan niet-gemasseerde baby’s, ook na vele maanden.

De manier waarop de baby werd aangeraakt bleek ook heel belangrijk te zijn: met een zachte druk met aandacht en gevoel kan een baby zich helemaal ontspannen, bij onzeker aanraken of heel licht aaien wordt een baby juist sneller geirriteerd.

Effect bij op tijd geboren baby’s
Ook bij op tijd geboren baby’s zijn dezelfde effecten duidelijk merkbaar. Ze slapen rustiger en dieper en nemen sneller toe in gewicht en lengte. Ze zijn alerter en meer geïnteresseerd in hun omgeving. Ze maken dan ook gemakkelijker en sneller contact en huilen minder.

Gemasseerde baby’s blijken minder stresshormonen aan te maken. Dat maakt ze niet alleen meer ontspannen, maar de delen van de hersenen , die verantwoordelijk zijn voor het geheugen, blijken zich ook veel beter te ontwikkelen. Ook het functioneren van de hersenen blijkt veel beter te zijn.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het serotonine niveau, dat mede bepalend is voor een prettige stemming, omhoog te gaan, evenals het niveau van de oxytocine, dat gevoelens van liefde, verbondenheid en vriendschap stimuleert.

Voor de ouders is de babymassage een hele mooie natuurlijke manier om hun baby te leren kennen, en zich bewust te worden van de invloed van het aanraken en masseren. Tijdens het masseren voel je meteen hoe de baby reageert op je aanraking en leer je spelenderwijs je af te stemmen op je baby: pure qualitytime!

De Cursus Babymassage
Babymassage kan dus heel nuttig zijn voor kindjes die veel huilen, onrustig zijn , kindje die een poosje in de couveuse hebben moeten liggen of op een of andere wijze een tijdje het contact met de poeder hebben moeten missen. Maar ook kinderen die een gezonde zwangerschap en bevalling hebben doorgemaakt, varen wel bij dagelijkse massage!

Door regelmatig te masseren leer je de lichaamstaal van de baby begrijpen, door te luisteren en door te kijken hoe je kind reageert op wat jij doet en hoe het reageert op jouw lichaamstaal. Daarnaast is het ook heel lekker om te ontvangen en te geven.

Opzet van de cursus
De cursus bestaat uit vijf lessen  van anderhalf uur en is bedoeld voor ouders met baby’s vanaf zes weken tot negen maanden oud. De bedoeling van de cursus is dat je kennis krijgt van het masseren en de ontwikkeling van de baby.

Iedere les verloopt min of meer volgens een vast patroon. Na een welkom is er gelegenheid ervaringen uit te wisselen. Daarna worden de baby’s uitgekleed en wordt je het masseren stap voor stap aangeleerd. Daarnaast krijg je ook oefeningen  die je met de baby kunt doen. Na de massage van 20 – 30 minuten worden de baby’s weer aangekleed en kan er eventueel gevoed worden. Onder het genot van een kop thee of koffie wordt er iedere les een bepaald thema behandeld.

De onderwerpen die o.a. behandeld worden zijn:

  • Het dragen van de baby
  • De lichaamstaal van de baby
  • Huilen en slapen van de baby
  • De motorische ontwikkeling van de baby
  • Hoe ervaar je het ouderschap

Al met al een cursus die echt de moeite waard is!

Babymassage wordt gegeven in kleine groepjes en starten in overleg bij voldoende aanmeldingen. Ook is het mogelijk om individueel les te krijgen, in de praktijk of aan huis.

Voor meer informatie over de cursus, kun je contact opnemen met Olga Nagtegaal.