Babymassage

Baby
massage

Babymassage is een heel belangrijk onderdeel van de verzorging en opvoeding van een baby. Een baby verlangt naar aandacht, geborgenheid, liefde en warmte. Na een verblijf van negen maanden in de veilige vertrouwde baarmoeder, komt de baby ineens in die grote, koude, lichte wereld. Een hele overgang, waardoor die behoefte naar geborgenheid en veiligheid duidelijk aanwezig is.

Wat is babymassage?

Babymassage is een manier, waarmee u als ouder door middel van aanraking met liefde en aandacht, uw kind warmte, liefde en geborgenheid, maar ook weerbaarheid kunt geven. Voor de baby is de huid de belangrijkste mogelijkheid om contact te maken met anderen. Lichamelijke aanraking, met volle aandacht en met de juiste intentie, geeft uw baby het gevoel van vertrouwen en veiligheid, terwijl u als ouder, door uw baby te masseren, een versterking van de band met uw baby kunt ervaren.

Het effect van de massage op couveusebaby’s

Baby’s die de eerste tijd van hun leven doorgebracht hebben in de couveuse, hebben het
directe, nauwe contact met de ouder vaak moeten missen, terwijl dat juist voor deze baby’s heel belangrijk is. Het zgn. kangoeroeën is dan een mooie manier om toch het lichamelijke contact te bieden, dat het baby’tje vaak mist. Daarnaast is/zijn de ouder(s) van couveusebaby’s vaak angstig, onrustig en bezorgd omtrent de gezondheid van haar/hun baby. Ze hebben soms een schuldgevoel of een gevoel van tekortschieten jegens haar/hun baby. Dan is juist het lichamelijke contact, het aanraken met aandacht en liefde middels massage en het kangoeroeën heel belangrijk.

Direct contact opnemen

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat couveusebaby’s , die elke dag werden gemasseerd bijna 50% meer in lengte en gewicht toenamen, dan de couveusebaby’s die niet werden gemasseerd. Ze waren actiever, alerter en maakten meer contact met de ouder(s). Ook waren deze baby’s minder vaak ziek en herstelden ze sneller, wanneer ze ziek waren. Ook bleken deze baby’s zich sneller en beter te ontwikkelen, dan niet-gemasseerde baby’s, ook na vele maanden.
De manier waarop de baby werd aangeraakt, bleek ook heel belangrijk te zijn: met een zachte druk met aandacht en gevoel kan een baby zich helemaal ontspannen, bij onzeker aanraken of heel licht aaien, wordt een baby juist sneller geïrriteerd.

Effect bij op tijd geboren baby’s

Ook bij op tijd geboren baby’s zijn dezelfde effecten duidelijk merkbaar. Ze slapen rustiger en dieper en nemen sneller toe in gewicht en lengte. Ze zijn alerter en meer geïnteresseerd in hun omgeving. Ze maken dan ook gemakkelijker en sneller contact en huilen minder.
Gemasseerde baby’s blijken minder stresshormonen aan te maken. Dat maakt ze niet alleen meer ontspannen, maar de delen van de hersenen, die verantwoordelijk zijn voor het geheugen, blijken zich ook veel beter te ontwikkelen. Ook het functioneren van de hersenen blijkt veel beter te zijn.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het serotonine niveau, dat medebepalend is voor een prettige stemming, omhoog gaat, evenals het niveau van de oxytocine, dat gevoelens van liefde, verbondenheid en vriendschap stimuleert.

Voor de ouder(s) is de babymassage een hele mooie natuurlijke manier om haar/hun baby te leren kennen en zich bewust te worden van de invloed van het aanraken en masseren. Tijdens het masseren, voel je meteen hoe de baby reageert op je aanraking en leer je spelenderwijs af te stemmen op je baby: pure qualitytime!

Onze specialist

Olga is onze babytherapeut. Heeft uw baby massage nodig? Olga helpt u graag! Bel ons om een afspraak te maken of mail ons gerust al uw vragen. U kunt ook gebruik maken van het contactformulier bovenaan de pagina.

“Al op jonge leeftijd merkte ik mijn interesse voor wat de wat meer alternatieve behandelmethoden.”

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op en stel al uw vragen geheel vrijblijvend aan een van onze specialisten

Call Now ButtonBel ons op 036-3020046